top of page

Gerealiseerde doelen

Huissense Bloemenmarkt



Huissen wil het hele jaar door Bloemenstad zijn; ‘We hebben die naam niet voor niets’


Huissen heeft als bijnaam Bloemenstad. Die identiteit moet niet alleen zichtbaar zijn op zaterdag 13 mei, tijdens de jaarlijkse bloemenmarkt, maar het hele jaar door. De vrienden van Huissen brengen zaterdag vijf partijen samen die daar invulling aan gaan geven.

Lex Halsema 10-05-23, 11:03


Het zal onder de ruim 5000 bezoekers die de jaarlijkse bloemenmarkt bezoeken geen opwinding veroorzaken. Maar vertegenwoordigers van de Stichting Huissen Bloemenstad, kwekers, de Ondernemersvereniging Huissen, de Vrienden van Huissen en de gemeente Lingewaard zetten dan hun handtekening onder een overeenkomst om de Bloemenmarkt in elk geval de komende vijf jaar nieuw elan te geven.


Wat de bezoekers wél zien, is het plaatsen van dertig grote bloembakken in het centrum van het stadje. Die zijn door lokale kwekers van planten voorzien en blijven het hele jaar staan. Kwekers zorgen twee keer per jaar voor verse aanplant en vrijwilligers van de Vrienden gaan de bakken onderhouden.


Meer aanzien

,,Wij willen Huissen Bloemenstad meer aanzien geven”, zegt Frank Jeurissen daarover. Hij is de voorzitter van de Vrienden van Huissen, een vrijwilligersorganisatie van ongeveer 180 inwoners die zich voor Huissen willen inzetten.


,,Huissen telt veel kwekers, we hebben die naam Bloemenstad niet voor niets. Maar daar willen we meer inhoud aan geven, in elk geval door Huissen binnen Lingewaard prominenter op de kaart te zetten. En concreet door die status van Bloemenstad permanenter zichtbaar te maken door die bloembakken te plaatsen en die het hele jaar onderhouden.”


Hele jaar door

Dat laatste weer tot genoegen van Marian Persoon. Zij is de vrouw van Huissens laatste burgemeester en sinds 1994 voorzitter van de Stichting Huissen Bloemenstad.

,,Wij zijn een relatief kleine organisatie. Voor het plaatsen en het hele jaar onderhouden van dertig bloembakken hebben wij gewoon niet de mensen. Dan is het alleen maar mooi dat de vrienden dit oppakken. Niet alleen qua handen, ook als het gaat om uitstraling. Nu is die status van bloemenstad niet alleen op onze jaarlijkse markt zichtbaar, maar het hele jaar door.”


Oliemannetjes

,,Wij zijn trots op Huissen”, neemt Jeurissen weer over. ,,Als vrienden zien we onszelf als een soort oliemannetje dat met inzet van vrijwilligers helpt om de Huissense tradities in ere te houden, ook voor de toekomst. Daarom hebben we rondom de bloemenmarkt deze partijen samengebracht, maar zijn we ook op andere terreinen actief. Allemaal met Huissen promoten als doel.”


‘Als vrienden zien we onszelf als een soort oliemanne­tje dat met inzet van vrijwilli­gers helpt om de Huissense tradities in ere te houden, ook voor de toekomst’

Frank Jeurissen, Vrienden van Huissen


De Bloemenmarkt pakt zaterdag weer ouderwets uit en het programma telt bovendien wat nieuwe onderdelen die, als het aan Persoon en Jeurissen ligt, blijvertjes zijn. Persoon: ,,We hebben door corona twee keer moeten afblazen en vorig jaar zijn we, de eerste keer na corona, vrij rustig weer begonnen. Nu pakken we weer echt uit met een breed programma en is er de hele dag muziek op het Odeon.”


Aubade op Raadhuisplein

Nieuw is een aubade aan het bloemenmeisje, het standbeeld aan het Raadhuisplein, de plek waar vroeger de Bloemenmarkt werd gehouden. Het beeldje staat nu op een verhoging naast een appartementencomplex, maar wordt zaterdag (10.10 uur) van een bloemenperk voorzien. De bloembakken worden om 10.45 uur op de Markt gepresenteerd en daarna door het centrum




Het Bloemenmeisje en haar geraniums staan symbool voor bloemenstad Huissen


In de Betuwe staan veel kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er langs zonder er acht op te slaan. Wat stelt het voor en wat beoogde de kunstenaar? Deze week: Het Bloemenmeisje in Huissen.

Vincent Bos 29-06-21, 12:00 Bron: De Gelderlander


Voorgevels van woningen versieren met bloembakken. Van Huissen een bloemenzee maken. Dat was de drijfveer van Jeannette van Wiggen-Van Wijk, de echtgenote van de toenmalige burgemeester Cor van Wiggen van Huissen. Ze slaagde met vlag en wimpel. De jaarlijkse bloemenmarkt in Huissen is daar het bewijs van, al is het evenement enkele keren vanwege corona niet doorgegaan.


De geraniums aan de voeten van Het Bloemenmeisje bewijzen dat Huissen een bloemenstad is geworden. Het kunstwerk is te vinden op het Raadhuisplein, dat vele jaren het decor was van de bloemenmarkt. Het beeld is in 1989 gemaakt door Servaas Tonk. Hij is afgelopen najaar overleden.


Het Bloemenmeisje is een herkenbaar beeld. ,,Ik vermoed dat Annie, de vrouw van Servaas, model heeft gestaan voor dit kunstwerk”, zegt Leo Tonk, een neef van de kunstenaar. Naast het beeld heeft Servaas Tonk een bloementegel ontworpen die elk jaar door de Stichting Bloemenstad Huissen wordt uitgereikt aan inwoners die bloemen rond hun huis hebben aangebracht.


Ook andere beelden

,,Servaas heeft wel meer beelden in Huissen gemaakt”, weet Koos Meeuwsen van de historische kring. ,,Voor mij heeft hij uit een blok hout een heiligenbeeld gemaakt. Hij heeft tevens gildebeelden ontworpen van 20 tot 30 centimeter hoog. Het gaat om beelden van onder meer de vendelier en de tamboer”, zegt Meeuwsen, die Tonk goed kende. ,,Hij was een neef van mijn vader.”





Andere doelen:
bottom of page