top of page

Gerealiseerde doelen

Bundel met Huussese Riemelerèjkes


Eind november 2008 is de eerste bundel Huussese Riemelerèjkes uitgegeven.

De riemelerèjkes in de bundel zijn van hand van Gerrit Bedeaux. Alle illestraosies zijn van Mart van Onna.

De 2e druk is uitgegeven medio 2009 en is nog steeds verkrijgbaar bij Drukkerij Kuipers, in onze stadsmuseum 't Hof van Hessen en via de mail naar info@vriendenvanhuissen.nl.

De kosten zijn hiervoor € 10,00!

De vrienden van huissen hebben Gerrit Bedeaux gevraagd zijn versjes te bundelen en zo is het boekje ontstaan.

De dames Hannie Bouman-Giessen en Liesbeth Schraven-Schopman zorgden voor het typewerk, de lay-out en wat er al nog meer komt kijken bij het samenstellen van 'n boekje.

Mart van Onna leverde de prachtige toepasselijke tekeningen.

Mede met dank aan Edwin en Han Kuipers voor hun adviezen, vormgeving en het verzorgde drukwerk is er een mooie bundel ontstaan.

Wij hopen dat de riemelerèjkes mogen bijdragen aan het voortbestaan van ons "Huusses" dialect.

Uit de gelderlander van dd 25 november 2008:

Huussese riemelerèjkes om te bewaren

Bij de Molenwieke staan tekenaar Martin van Onna (links) en schrijver Gerrit Bedeaux van het boekje Huussese riemelerèjkes. foto Erik van 't Hullenaar

HUISSEN - In 1956 ging Gerrit Bedeaux (76) lesgeven op de Aloysiusschool in Huissen. Afkomstig uit Nijmegen had hij de grootste moeite de kinderen te verstaan, want ze spraken plat Huissens op het schoolplein.

Hij besloot het te leren en ging met een bandrecorder naar het bejaardentehuis Santa Maria. Daar nam hij allerlei gesprekken op waar hij veel van op heeft gestoken. In de loop der jaren heeft hij vele versjes, gedichten en limericks geschreven in het Huissens dialect. Het zijn rijmpjes en mopjes die gaan over Huissen of er betrekking op hebben. Afgelopen zaterdag is de bundel Huussese riemelerèjkes uitgegeven door stichting Vrienden van Huissen. In het boekje staan de echte Huissense woorden centraal, maar ook de gewoonten en tradities uit het kleine stadje. Bedeaux is geen onbekende voor Huissenaren, want hij heeft ook het Huissens volkslied As ien Huisse' de sterre' straole', geschreven. Dat lied staat achterin de gedichtenbundel. "Dat zingen ze nog op verjaardagen en feesten, maar het dialect spreken wordt steeds minder. Ik hoop dat mensen met dit boekje een glimlach op hun gezicht krijgen. Het zijn gedichtjes waar ik wat grapjes aan toe heb gevoegd. Het is ook gemaakt om te bewaren, zodat het niet verloren gaat", zegt Bedeaux. Om het boekje wat meer op te fleuren leek het de Vrienden van Huissen een goed idee er wat illustraties aan toe te voegen. Die staan op naam van Martin van Onna. Hij tekende typische Huissense plekjes die ook in de gedichtenbundel voorkomen. "Mijn hobby is tekenen en ik heb me laten inspireren door de verhaaltjes. Mijn hart ligt in Huissen en dan komt het er vanzelf uit", laat Van Onna weten. De rijmpjes zijn herkenbaar voor de Huissenaar. Zo is er een rijmpje gemaakt over de muurschilderingen op het gebouw van de groenteboer naast het museum Hof van Hessen. Maar ook over het traditionele vleiskeuren tijdens de kermis en over de Molenwieke. In de zomer is Bedeaux begonnen met het uitzoeken van alle riemelerèjkes. Twee leden van de stichting, Hanny Bouwman en Liesbeth Schraven hebben alles overgetikt, want het was met de hand geschreven. Toen kon Van Onna beginnen met de tekeningen en vorige week vrijdag was het af. Het boekje is te koop bij drukkerij Kuipers in de Langestraat en in het stadsmuseum aan de Vierakkerstraat in Huissen.

De bundel kon worden gerealiseerd met de financiele ondersteuning van Wim Schraven (+30-01-2007), bestuurslid en Ben Mali, certificaathouder van de Stichting Vrienden van Huissen.


Andere doelen:
bottom of page